Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Test av swimrun-skor 2015

Vilken sko har bäst grepp? Hur funkar olika skor att simma i? Blir skorna tunga att springa i när de varit blöta? Frågorna får svar i det ambitiösa testet som Löplabbet gjort för alla som gillar eller är nyfikna på swimrun.
Se videon från svimrunskotestet här ovan. Sammanställningen av testet hittar du längre ner på sidan.

Swimrun är ett fenomen som började med extremtävlingen ÖTILLÖ i Stockholms skärgård och som sedan spridits i Sverige och världen. Vad det handlar om är att i swimrun varva löpning och
simning.
Här behövs alltså en sko som funkar att komma upp ur vattnet, har grepp på skärgårdsklippor men som också funkar att simma i.
I en del skor tappar man tid i simningen, men å andra sidan så kanske de ger bättre grepp och komfort i löpningen. Vilken sko man väljer beror mycket på vilken swimrun-tävling det gäller.  
 
– Vi har satsat på att få med några av de vanligaste skomodellerna som vi sett ute på swimruntävlingar samt lite nya spännande märken och modeller på marknaden, berättar testledaren Bjarne Koning. 
– Det finns många olika fottyper och löp/simstilar och alla skor har något bra att tillföra. När det väl kommer till att välja en sko för ett lopp så kommer det handla om kompromisser och prioriteringar, därför tycker vi att det var viktigt att även se hur ”udda” skor som t.ex Hoka One One uppför sig i swimrunmiljö.
Som alltid när det gäller skor är den viktigaste funktionen att den passar din fot och löpstil.
Skotestet är tänkt som ett hjälpmedel och ett verktyg för att du ska kunna hitta den skon som är bäst för dig och utmaningarna som du har framför dig. En annan sak att ha i åtanke när det kommer till skor för swimrun är hållbarheten. 
– En superlätt tävlingssko kommer inte att hålla så länge, så när du ska träna swimrun så rekommenderar vi en terrängsko med lite tåligare material i ovandelen, säger Bjarne Koning. Att använda sina gamla vanliga löpskor är en ganska dålig idé. Alla skor vi testade hade lite ”stoppning” i plös och hälkappa förutom Altra Superior 2.0 vilka inte alls kändes bra. Dina gamla löpskor har troligtvis också en ganska blank och torr slityta vilket påverkar fäste på blöta underlag mycket.

Simtestet

Vi har valt att göra simtestet utan hjälpmedel som våtdräkt, dolme och paddlar. Det har vi gjort för att det finns en oändlig kombination av utrustning och modeller för att göra testet så rättvist som möjligt. Viktigt att ta med sig är att tidsskillnaden mellan skomodellerna kommer vara mindre med extra flytutrustning, skillnaden mellan att simma helt utan skor och med skor kommer även den vara mindre. I testet har vi utgått från simmare som simmar 100 meter utan skor på 1.25 – 1.30 minuter utan någon intensiv benspark eller större ansträngning.
Våtvikt/dränering: I testet väger vi skorna efter 150 meters löpning som startar i vattnet. Vi häller inte ur något vatten i skorna utan det som finns kvar hamnar på vågen.
Grepp torra klippor: Här har gruppen diskuterat sig fram till ett betyg efter att vi provat alla skorna uppför en brant klippa. Klippan vi testade på är något skrovlig, inte blank och putsad som en del klippor vid havet är.
Grepp våta klippor: Vi har utfört detta moment i en insjö (Delsjön i Göteborg) på klippor som är hala och delvis fulla med alger. Vi har även här diskuterat oss fram till ett gemensamt betyg. 
Passform våt: Vi utgår här från den känslan vi fått av skorna under dräneringstestet och testet på de våta klipporna. Vi har även tagit med i beräkningen om det är mycket vatten kvar i skon, vilket påverkar passformen. Här har vi också satt ett gemensamt betyg.

Testprotokollet
Här nedan kan du se resultat i simtestet, grepp på olika underlag, våtvikt och passformen för blöta skor.

Testare:
Bjarne Koning: Driftansvarig Löplabbet och rutinerad ”Swimrunnare” 
Roger Berggren: Butikschef Göteborg och rutinerad triathlet
Jörgen Lindh: Produktexpert Löplabbet och rutinerad traillöpare
Ewa Fridman: Löptränare/ simcoach och rutinerad ”Swimrunnare”

Bjarne Koning har varit testledare och står bakom all filmproduktion.
Har ni frågor om testet maila [email protected]