Sveriges största skotest 2015

Ibland kan det ta tid att bli en vinnare i Sveriges största skotest.
Modellen som fått högst betyg - nio av tio stjärnor har funnits på löpares fötter sedan 1983.
– Njae, det är inte samma modell, det här är den 31:a upplagan, men i grunden har den samma egenskap som de första modellerna, säger testledaren Jörgen Lindh.
Nike Pegasus är en av tidernas mest sålda löparskor. I år vinner den även testlöpares och juryns gillande i Sveriges största skotest som publiceras för 19:e året i rad på Marathon.se.

Man måste upp över tusen kronor för att få en bra löparsko.

– Priset, 1100 kronor, gör Nike Pegasus till vinnare, förklarar Jörgen Lindh och ställer upp tre andra modeller som konkurrerade om segern.
Brooks Adrenaline 15, Saucony Guide 8 och Asics Nimbus 16 är alla skor som håller högsta klass, men som också ligger högre i pris.

Alla leverantörer kämpar med att hålla nere priserna, men det är tufft med det senaste årets höjda dollarkurs. Konkurrensen är dock stenhård. Så trots att priserna kanske skulle justeras uppåt ligger de flesta stilla. Faktum är att Nike Pegasus bara har kostar en hundralapp mer nu än för tio år sedan.
– Men man måste upp över tusen kronor för att få en bra löparsko, säger Jörgen Lindh som inte tror på de stora märkenas billighetsvarianter.

Testlöpare och team är i Sveriges största skotest ute efter att hitta bra träningsskor som ska hålla en hel säsong. En bra allroundsko ska klara olika sorters underlag, olika farter kunna användas av många löpare och klara den funktionen antingen för neutrala löpare eller för löpare som behöver pronationsstöd.

Män och kvinnor, unga och gamla, snabblöpare, men mest motionärer. Det är en brokig skara som testat skor i Sveriges största skotest. Totalt är det närmare 200 löpare 72 olika herr- och dammodeller. Testlöparna är rekryterade via olika löpargrupper, i Uppsala, Stockholm och Visby.
– Varje modell har testats av tre löpare som sprungit minst tio mil var, säger Jörgen Lindh säger Löplabbets testledare Jörtgen Lindh.
– Testlöparna har sedan fått ge omdömen i olika parametrar som vi i testteamet har sammanställt till en samlad bedömning.

– På den spretiga skomarknaden kan det vara svårt att få överblick, säger Löplabbets testledare Jörgen Lindh. Vad vi gör är att testa skor som vi och tillverkarna tycker är intressanta. Vi ger bakgrund till skons konstruktion och tips om vad man ska titta efter. 
I en specialbutik kan man dessutom få råd, men till syvende och sist är skovalet upp till var och en vilken sko man väljer.