Tjejmilen firar 40 år: En löparfest för eliten och motionärerna

Starten på Tjejmilen 2023

I år firar Tjejmilen, Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor, sitt 40-årsjubileum med det högsta deltagarantalet sedan innan pandemin och en helt ny bana genom Stockholms hjärta. Närmare 20 000 kvinnor från 44 nationer har anmält sig för att delta i detta ikoniska lopp, som i år bjuder på både en folkfest och ett spännande elitfält.

Eliten kämpar om toppositioner

Årets Tjejmilen, som avgörs på Lördag 31 augusti, bjuder på ett starkt elitfält, med flera av Sveriges bästa löpare på startlinjen. Carolina Wikström från Upsala IF är ett av de stora namnen att hålla ögonen på. Efter sin andra OS-start på maraton i Paris tidigare i somras och en andraplats i förra årets Tjejmilen, är hon redo att återigen kämpa om segern. Med ett personbästa på 10 km väg på 32:38 är hon en av favoriterna att ta hem titeln.

En annan stark kandidat är Hanna Lindholm från Eskilstuna FI, som trots att hon nu tävlar i kvinnor 45-klassen fortsätter att slå personliga rekord. Hanna, som vann Tjejmilen 2019, har nyligen satt ett nytt personbästa på 5000 meter bana. Hennes erfarenhet och form gör henne till en kraft att räkna med i år.

Johanna Bäcklund från Runacademy är en annan spännande löpare. Hon har nyligen satt personligt rekord på 5000 meter och är en stabil millöpare med potential att överraska. Emy Thorén från Hälle IF kommer också med stark form efter att ha satt ett nytt personligt rekord på 10 km tidigare i år.

Från Norge ser vi Emma Kirkeberg Mörk, som bär på ett rikt idrottsarv från sin mamma Grete Kirkeberg Mörk, tidigare vinnare av Tjejmilen. Emma, som har gjort stora framsteg inom skidåkningen, utmanar nu på löparbanan och visade stark form när hon nyligen slutade tvåa efter Hanna Lindholm i Kraftprovet i Trollhättan.

Brittiskan Frederica Richards, Ida Andersson från Spårvägen och Louise Jernberg från Örgryte IS kompletterar ett starkt startfält. De har alla visat god form under säsongen och kan mycket väl blanda sig i toppstriden.

Folkfest i Stockholms hjärta

Men Tjejmilen handlar inte bara om eliten – det är också en stor folkfest. I år har arrangörerna satsat på att göra jubileet extra speciellt med en unik bana som tar löparna genom Stockholms innerstad, förbi några av stadens mest ikoniska platser som Kungliga slottet och Operan. Start och mål är vid Sjöhistoriska museet på Djurgården, vilket gör att deltagarna och åskådarna kan njuta av en naturskön och historiskt laddad upplevelse.

För att fira de 40 åren av Tjejmilen kommer en ny utställning, "Spring Före", att hållas i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Utställningen lyfter fram kvinnor som har banat väg inom idrottsvärlden och ställer frågan: Vad innebär löpning för kvinnor idag? Detta är en del av en större satsning på att belysa Tjejmilens roll i att främja kvinnors idrottande och stärka deras position i samhället.

Efter loppet bjuds det på en festlig After Run med mat och dryck från olika foodtrucks, samt underhållning från discobandet Le Crash. Det blir också hyllningsceremonier för tidigare vinnare och de kvinnor som sprungit alla 40 upplagor av Tjejmilen sedan starten 1984.

Tjejmilen fortsätter att vara en unik plattform där löpning, gemenskap och glädje möts, och årets jubileumslopp ser ut att bli en oförglömlig dag för både elit och motionärer.

Kom och upplev en dag fylld av glädje, tävling och gemenskap i Stockholms hjärta!