Löjromspizza med gröna tillbehör

Njut av en lyxig löjromspizza med gröna tillbehör.

Pizza med löjrom låter kanske märkligt men den är en given succé. Pizzan passar både som lite tilltugg innan maten - men också som del av en buffé eller som hel middag. Unna dig en löjrompizza vid härligt festliga tillfällen. Kanske som nattamat på nyårsafton, eller som en extra god variant av nyårsdagens pizza.

Visste du att nyårsdagen är den dag då flest svenskar äter pizza. Första gången jag åt löjromspizza var på Taverna Brillo i Stockholm för ett par år sedan. Makalöst gott – och för mig helt nytt med en vit botten på pizzan istället för den vanliga tomatsåsen. Nu har vita pizzor gjort sitt inträde på många klassiska pizzahak. Men jag tycker ofta att den hemmagjorda pizzan ofta känns lite fräschare. Oftast gör jag en normalstor pizza för två personer och har lite schyssta gröna tillbehör. Inte så galet mastigt – dessutom känns det ju alltid bra att få i sig massor med grönt. Favoriten sedan länge är stekt broccoli med pumpakärnor och flingsalt. Så enkelt. Så gott. Nu senast gjorde jag även en grymt god fänkålssallad som tillbehör till löjromspizzan.

Löjromspizza

400 g pizzadeg, surdeg. Finns att köpa färdig. Eller så gör du din egen pizzadeg.
1 dl Creme Fraiche
75 g riven västerbottenost

Topping

80 g löjrom (köper du fryst – låt den gärna rinna av lite i finmaskig sil)
1 dl Creme Fraiche eller gräddfil
1 rödlök
1 kruka gräslök
Flingsalt
Svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut pizzadegen till önskad form. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Blanda Creme Fraiche och Västerbottenost. Bred ut röran på pizzabotten och grädda i ugn 10-15 minuter.

Toppa pizzan med gräslök och finhackad rödlök. Lägg på små klickar av löjrom och gräddfil eller Creme Fraiche. Ta lite flingsalt och nymald svartpeppar. Njut tillsammans med stekt broccoli och fänkålssallad med dill och citron.  Broccolin är så enkel så den får du inget recept på. Du bara steker små buketter av broccoli, lägger i valfri mängd pumpakärnor när du nästan stekt klart och strör över lite flingsalt.

 

Fänkålssallad med dill och citron

2 fänkålsstånd
1 citron
1 kruka dill
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Hyvla fänkålen tunt på mandolin. Lägg fänkålen i iskallt vatten i en kvart – då blir fänkålen sprödare och godare. Blanda lite rivet citronskal, 3 msk pressad citron, olivoljan, lägg i dillen och den avrunna fänkålen. 

 

Av Kristina Lager