Lär dig älska äventyrslöpning

Hur långt ska du springa idag? Vilket tempo ska du hålla? Och var ska du springa? Många av oss har bestämt det här redan innan vi knyter på oss skorna – ja, kanske flera dagar innan. Släpp kontrollen och ge dig ut på upptäcksfärd!

Kittlar det i magen av förväntan när du ska ut på en löprunda? Eller är det mest ett nödvändigt ont? Bli en upplevelsejunkie och låt löpningen bli ett spännande äventyr där tempot är oviktigt och upplevelsen står i fokus. Här får du tips på beroendeframkallande löprundor.

Att upptäcka och nyfiket utforska nya platser ligger i människans DNA. Så visst är det lite märkligt att vi när vi ska ut och springa oftast väljer våra vanliga, välkända rundor? Inte konstigt att träningen känns trist ibland. Det ska vara kul att springa, så strunta i tråkpassen, glöm dina rutiner och ge dig ut på äventyr.

Ett löparäventyr kan vara kortare än en timme, men också pågå i flera dagar. Du kan vara mitt i en pulserande storstad eller alldeles ensam på fjället. Det är du som bestämmer vad som är ett äventyr för dig – enda kravet är att du inte har gjort det förut.

Planeringen är rolig

När du väl har bestämt dig så får du fundera på om du behöver ha med dig något? Ska du packa en liten ryggsäck? Kommer du springa till en vacker utkiksplats och äta en smörgås? Tänker du springa hela rundan, eller kanske gå vissa sträckor? Ska du bara vara borta någon timme behöver du inte tänka på annat än kanske något att dricka. Planerar du några timmars utflykt, så bör du ta med något att äta, kanske en torr tröja och en vindjacka. Tänker du bryta av med ett svalkande dopp i den fina sjön som ligger längs vägen? Då kan en liten handduk vara skön att ta med.

11 tips på små och stora äventyr:

Spring mellan stugor och hotell
Oavsett om du vill springa i fjällen eller i Skåne finns leder där stugor, vandrarhem eller hotell där du både kan övernatta, äta och proviantera. Tips! I boken Vandra i Sverige finns vandringsleder, som du också kan springa, från Skåne i söder till Abisko i norr.

Packa ner sovsäck och tält
Du som är ute efter ett riktigt äventyr skippar såklart lyx som en riktig säng att sova i. Packa tält, sovsäck och annat du behöver – nu är det du och vildmarken.

Spring från hemlig plats
Låt någon köra dig en bestämd sträcka, utan att du ser vart ni åker. Hitta var du är på telefonens GPS och spring sedan hem.›
Hur underbart är det inte att börja en härlig middag eller ett riktigt party med att vara nytränad. Packa lätt ryggsäck med det nödvändigaste – eller låt någon som ska till samma fest ta med sig festkläderna.

Ta löparskorna till bilverkstaden
Visst är det bökigt att lämna bilen på verkstad – för hur ska du ta dig därifrån utan bil. Nu har du lösningen, du ska såklart springa.

Springande sightseeing
Det bästa sättet att upptäcka en ny stad är att knyta på sig löparskorna. Antingen kikar du på kartan och bestämmer vart du ska – eller så ger du dig helt enkelt bara ut på upptäcksfärd.

Åk bort – spring hem
Ta tåget eller bussen till en plats på lagom avstånd och spring hem.

Flest gator vinner
Välj en del av din stad – eller en närbelägen, och försök springa på alla gator inom ett visst område. Utmana en kompis och se vem som lyckas springa på flest gator.

Spring runt en sjö
Gå eller åk till en lagom stor sjö i ditt närområde. Spring runt sjön, följ helst inte promenadstråk, utan hitta egna stigar.

Nya vägar till jobbet
Att springa till eller från jobbet låter kanske inte så äventyrligt. Bestäm dig för att aldrig springa exakt samma väg, då kan det bli en riktigt utmaning.

Spring rätt ut i skogen
Strunta i de traditionella löparspåren. Smit in på en stig och se vart den leder. Balansera på nedfallna träd och skutta över stockar. Psst, glöm inte telefonen om du skulle springa vilse.

Av Kristina Lager