Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Byggmästaren bakom Sveriges största löparsajt

Torbjörn Sköldefors i Stockholm Marathon 1984.

Han var tidig med internet och redan 1996 tyckte han att det var på tiden att resultaten från Stockholm Marathon fanns online. Ja, det var startskottet för Marathon.se som i dag är Sveriges största sajt om löpning. Torbjörn Sköldefors har varit den som stått vid rodret och byggt hemsidan från grunden. Trots att han har en gedigen bakgrund, både som löpare och coach, så har han aldrig varit intresserad av att själv stå i rampljuset utan har fungerat som den glödande pennan bakom artiklarna. Efter 23 år lämnar Torbjörn över stafettpinnen och det är hög tid att vi tar reda på mer om vem byggmästaren bakom Marathon.se är, hur historien bakom sidan ser ut och vad som kommer hända framöver.

STARTSKOTTET

Bakgrunden till Marathon.se är det engagemang som Torbjörn hade för Stockholm Marathon-organisationen där han var med och drev en tidning som hette Jogging. Torbjörn var tidigt ute på Internet och 1996 fick han för sig att det skulle gå att publicera resultaten från Stockholm Marathon på nätet. Han registrerade Marathon.se – och tillsammans med it-kompisar såg han till att Stockholm Marathon blev det första loppet i Sverige där resultaten publicerades online direkt efteråt. Dessutom skrev han några texter och hade med en bild från målgången. 
– Vi fick ett fantastiskt gensvar och sedan fortsatte jag att skriva artiklar om lopp och träning. Tänkte ungefär som med träning att gör man någonting varje dag så blir det nog rätt bra efter några år, berättar Torbjörn.
– Allt blev väl inte jättebra, men det blev mycket. Kolla gärna i det kronologiska flödet på Marathon.se där mycket finns kvar.

Stockholm Marathon med dåvarande vd Anders Olsson förstod snabbt att det fanns framtidsmöjligheter med Internet. Torbjörn slutade sin anställning på den designbyrå som han varit anställd på och startade it-företaget Jomsborg AB som snabbt hade fyra anställda. De hade hand om resultattjänsterna för många stora lopp, byggde de första anmälningssystemen och var redan 1997 igång med kortbetalningar. 

– Det blev på det sättet två olika delar som vi utvecklade. Dels den redaktionella delen, dels delen med tjänster för de stora loppen. Vi hade hela tiden med oss Stockholm Marathon-organisationen men vi byggde även Lidingöloppets och Midnattsloppets första webbaserade it-system. Någon gång in på 2000-talet så delade vi upp verksamheterna. It-tjänsterna fortsatte vi leverera under Jomsborg AB medan den redaktionella delen blev ett eget bolag där Stockholm Marathon (Marathongruppen) 2008 blev majoritetsägare. I våras köpte Marathongruppen ut även resterande andel i samband med att jag avslutade mitt redaktörskap för att koncentrera mig på Jomsborg ABs verksamhet, berättar Torbjörn.

Torbjörn intervjuar Ullevis Fredrik Johansson efter ett Stockholm Marathon.

JOURNALIST MED LÖPINTRESSE

En journalistisk tradition i kombination med ett genuint intresse för löpning är det som Torbjörn själv tror har särskilt Marathon.se och gjort sajten så framgångsrik.

– Vi har hela tiden varit mitt i löpningen genom eget intresse och kunskap, men det som innehållsmässigt kanske har skiljt oss är att vi velat att Marathon.se ska vara en journalistisk produkt, säger Torbjörn som började sin yrkeskarriär som sportjournalist och arbetade på Svenska Dagbladet 1981-1989. Det var på SvD han träffade Anders Olsson och Peter Melin som också var journalister. De var ledare i Hässelby respektive Spårvägen – och de två som tillsammans med Janne Ahlström drog igång Stockholm Marathon 1979. 

– Den där journalistiska ambitionen, eller traditionen från 1980-talet om man så vill, har hängt kvar och genomsyrat allt vi gjort på Marathon.se - och de nära kontakterna med löpare har funnits dels genom klubbarna och dels genom alla evenemang som Stockholm Marathon-organisationen har dragit igång. 

Torbjörn själv började springa på 1980-talet då det inte gick att kombinera hans journalistjobb med hockey – där han anser att han nog egentligen hade mer talang än för löpning. 

– Jag gjorde i alla fall 2.31.43 i Stockholm Marathon 1986, men mest för att jag kunde träna – egentligen är det inte så komplicerat att bli en bra löpare. Att löpning dessutom har så många andra dimensioner och är en så effektiv och billig träningsform har varit den stora drivkraften bakom mitt engagemang både för Marathon.se, men även som ledare och tränare, säger Torbjörn som under många år har haft träningsgrupper på Gotland där han bor.

– Jag nämnde att jag spelat hockey, fortsätter han. 

– Den enda aktiva som jag coachar för tillfället är NHL-spelaren Johan Larsson. Konstigt nog kan löpskolning under barmarksträning faktiskt vara en faktor som gör även en hockeyspelare snabbare. Det handlar alltså om den träning som Johan gör när han är hemma på Gotland maj-september. Då kan vi träna tillsammans var och varannan dag.

Träningen tillsammans med Johan Larsson (NHL-proffs och VM-guldmedaljör 2018) handlar mest om barmarksträning men någon gång drar Torbjörn på sig målvaktsgrejorna igen.

SAMARBETET MED ANDERS SZALKAI

Just att coacha andra är en av de sakerna som Marathon.se är allra mest känt för. Träningsprogrammen på sajten är unika i sitt slag och har hjälpt tusentals löpare i mål på stora lopp både i Sverige och utomlands. En stor del av succén bakom träningsprogrammen är att Torbjörn sökte upp den så kallade ”Mr. Marathon” – Anders Szalkai. Tillsammans med Anders skapade Torbjörn träningsprogram som kom att bli en av de viktigaste produkterna på Marathon.se. Detta var i mitten av 2000-talet, men Torbjörn berättar att det redan på 1990-talet fanns ganska avancerade PC-baserade träningsprogram, men inget på Internet. 

– Vi började tidigt med att försöka göra programmen lite mer interaktiva och någon gång i mitten av 2000-talet så hade vi en ganska bra fungerande första plattform. Det var väl då som jag ringde upp Anders Szalkai som då var i slutet av sin elitkarriär men som jag visste också hade en gedigen utbildning på GIH. Vi hade träffats ganska många gånger under hans elitår, och tyckte lika om träning helt enkelt. Anders program gjorde snabbt succé och vi förädlade dem efter hand och byggde ut med videoinstruktioner och andra finesser. 

– Till slut blev det så stor del att vi anställde Anders – och vi jobbade tillsammans under sju år, säger Torbjörn som vidare berättar att många av hans bästa minnen från tiden på Marathon.se har han delat med just Anders Szalkai och framförallt är det alla videor de spelat in han minns med glädje.

– Vi har inte pratat så mycket om alla videoproduktioner som vi gjort för Marathon.se. Men Anders och jag gjorde nog flera hundra inslag med både loppreportage, träningsvideor – och inte minst webb-tv-programmet Spring 2014-15! Att få dela en passion och ambition om att lära ut löpträning – och sedan se att det också ger resultat är fantastiskt, säger Torbjörn med ett leende.  

Att samarbetet dem emellan var en stor succé råder det inga tvivel om och just därför var det med dubbla känslor som Torbjörn tog emot nyheten om att Anders Szalkai hade fått ett nytt erbjudande som skulle påverka hans medverkan på Marathon.se.

– När Anders Szalkai fick erbjudande om att bli chefredaktör på Runner’s World så kan jag inte säga att min första reaktion var glädje, men jag förstod och stöttade hans beslut. Som sagt så har det nog både för honom och för mig handlat om att hitta sätt att nå ut till många, dela kunskap och passion.

Även skotester har varit en viktig del på Marathon.se:s utrustningssida. Det mest extrema testet både av skor och redaktör var åttadagarsloppet Transalpine Run, 24 mil från Tyskland till Italien.

KUNSKAP OCH PASSION

Torbjörn kallar sig själv för it-entreprenör ibland, men visst har det väl allra mest handlat om löpning och att just sprida kunskap och passion?

– Ja, så är det. Jag har fått vara med om att dra igång träningsläger, nya lopp och till och med en löparbutik, berättar Torbjörn. 

– Träningsresorna som idag drivs av SpringTime Resor i Portugal under namnet Training Camp började som ett träningsläger på Mallorca 1998. Hasse Wictorson och jag var drivande och intresset växte så snabbt att vi gick med hela paketet till SpringTime som sedan förädlat konceptet på ett fantastiskt sätt. 

– Mitt företag gjorde Löplabbets första hemsida någon gång kring 2000 - och då såg jag att lagerhanteringen var ganska krånglig men att med rätt system skulle man kunna få en bra webbutik. Tankarna slutade med att jag tillsammans med Mikael Andersson, Hasse Lodin och Cédric Schwartzler startade Runner’s Store. Ett roligt och spännande projekt, som blev mer än en webbutik, men där jag sålde min del efter ett par år, berättar Torbjörn.

Passionen för och kunskapen om löpning löper som en röd tråd genom Torbjörns liv, och kommer även fortsättningsvis spela en stor roll i hans vardag – både privat och på jobbet.

– Jag har just varit uppe i Riksgränsen och rekat banor för BAMM 2020, ett av Sveriges tuffaste traillopp.  Jag lade banorna även i år och är ännu mer nöjd med nästa års banor. En fantastisk inspirerande löparmiljö – och ett lopp som borde finnas med på alla löpares bucket-list om jag får tipsa, säger Torbjörn. 

Och helt kommer han inte heller lämna Marathon.se och Marathongruppen utan han fortsätter att jobba med den tekniska delen av Marathon.se och även Marathongruppens övriga hemsidor. Dessutom kommer mycket av det material som skapats under åren finnas kvar.

– Träningsråd och även en del av de program som Anders Szalkai gjort finns fortfarande kvar på Marathon.se. Sedan har vi under åren fått med även andra duktiga löptränare som Kent Claesson, Lisa och Rubin McRae. Och även du Lisa, har ju den där rätta profilen, med både kunskap och passion för löpning. Det ska bli spännande att se fortsättningen, säger Torbjörn.

Ja, och Lisa det är jag som skriver. Jag heter Lisa Beskow och har precis som Torbjörn en bakgrund som både löpare och tränare. Jag har under många år tävlat medeldistans på Sverige-elitnivå och på NCAA division 1-nivå i USA, jag har varit lagkapten för mitt friidrottslag i USA och har varit med och grundat en av Sveriges första och största löpargrupper – Runday. Jag har varit tränare för massor av företag och privatpersoner, drivit TSM Running under ett år och är i dag tränare för adidas Runners. Vid sidan av mitt stora löpintresse så har passionen för att skriven text alltid funnits med, och att få arbeta med att kombinera mina två stora passioner här på Marathon.se kommer bli en fantastisk utmaning. För mig är det otroligt viktigt att bevara sidans expertis och journalistiska ådra, men det kommer ske små förändringar på sajten också. Just nu lägger vår lilla redaktion planen för arbetet framåt och runt årsskiftet kommer ni läsare få se de saker vi jobbar på, men att kunskap och passion även fortsättningsvis kommer löpa som en röd tråd genom sidan kan jag redan nu lova.

Så tusen tack för stafettpinnen Torbjörn och framför allt tack för det fantastiska jobb du har gjort och fortsätter göra med Marathon.se. Jag hoppas att få följa med dig på en av dina löpturer vid tillfälle och höra alla spännande historier från dina 23 år som byggmästare av Marathon.se - för Torbjörn planerar inte att sluta springa på länge.
– Nej, här längst ute på östra Gotland där jag bor sedan snart 30 år finns vägarna och stigarna som jag aldrig verkar kunna tröttna på, avslutar Torbjörn.

Torbjörns första Stockholm Marathon - så glad och förvånad när han sprang tio minuter snabbare än vad han trodde var möjligt.

FAKTA:

Namn: Torbjörn Sköldefors

Ålder: 60+

Familj: Fru och två vuxna barn – snart också en mellanpudelvalp.

Yrke: Journalist, it-entreprenör. 

Bästa löparminne: Målgången i Stockholm Marathon 1984 då jag som ganska färsk löpare såg att jag var tio minuter snabbare än vad jag trott var möjligt. Men det är ju egentligen inte sådant som jag tror att folk vill höra om. Då är det bättre att kanske berätta om när ett gäng kvigor bröt sig genom stängslet i Säffle Marathon och lubbade på mellan ledaren och mig i några kilometer. Och så det där loppet som folk ofta vill att jag ska berätta om – när jag startade 1985 års Stockholm Marathon med 2.45 på första kilometern och passerade andra kilometern på 5.40. Jag har den dagen fortfarande som bästa minnet, men inte alls av den anledning som den skrönifierade händelsen berättar om. Det handlade inte den dagen om att springa snabbt för att vara först på Riche, inte heller att det var för att knäcka de afrikanska favoriterna (vilket skedde). Mitt huvud var fyllt av något helt annat, en känsla och ett minne som kanske en gång får plats i en bok.

Ser fram emot: Dagens löppass.

 

Skribent: Lisa Beskow

Mer om Personporträtt