Lahti men inte Almgren i terräng-SM

Sarah Lahti under terräng-SM 2023

Den 26-27 oktober avgörs SM i terränglöpning som år årets sista SM-tävling i friidrott. Tävlingen arrangeras av IKHP Huskvarna Idrottsklubb och mästerskapen avgörs vid Rosenlunds bankar i anslutning till Elmia utanför Jönköping.

I terräng-SM tävlar ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner i olika åldersklasser och på olika distanser. I huvudklasserna damer och herrar seniorer är distanserna 4 km och 10 km.

Banan är krävande. Underlaget är mestadels gräs med långa sugande motbackar. Nivåskillnad 30 meter/varv.

–Det här är den tuffaste SM-banan på flera år, säger Madeleine Larsson som är banansvarig.

Se video från banan 

Den mest intressanta löparen på damsidan är Sarah Lahti, som bor i Nederländerna och representerar Hässelby SK. Vid fjolårets terräng-SM vann hon både 4 km och 10 km i överlägsen stil. Sarah innehar de svenska rekorden i entimmeslöpning på bana samt på halvmaraton (21,1 km) på väg.

Sarah Lahti genomgick i slutet av mars en operation för en besvärlig skada i baksidan av låret som hämmat henne vid tävlingar på hårt underlag. Hon har sedan dess ägnat sig åt rehab. 

–Den gamla skadan känns bra nu, berättar Sarah.

Terräng-SM blir nu hennes första tävling för säsongen.

–Jag har kunnat träna löpning sedan augusti. Det har blivit åtta till nio mil i veckan.

–Jag är inte i toppform, men hyfsat bra. Nu känner jag mig redo för att klara av terräng-SM. Det ska bli kul att tävla igen.

–Det har bara gått sex månader sedan operationen. Hade någon sagt till mig i april att jag skulle kunna tävla i slutet av säsongen så hade jag inte trott det.

Att dubblera på terräng-SM och springa både 4 km och 10 km som i fjol är inte aktuellt:

–Två distanser känns för riskabelt. Jag bestämmer mig sista veckan om det blir 4 km eller 10 km, förklarar Sarah, som alltid gillat terränglöpning. Hon är anmäld på båda distanserna, men springer alltså bara en.

Isabellah Andersson har vunnit hela 32 individuella SM-guld utomhus vilket är klart fler än någon annan svensk friidrottare någonsin. Hon gör nu sin första SM-start i veteranklassen; damer 40 år.

Samtidigt gör Isabellahs 15-åriga dotter Beyonce sin första SM-start i friidrott. Hon springer 4 km i flickor 15 år-klassen. Beyonce vann i vintras JSM-guld i skridskoåkning på tre distanser. Hon har under sommaren tränat löpning som ett led i förberedelsen inför skridsko-säsongen.

På herrsidan i terräng-SM siktar Samuel Russom från Hässelby på att försvara sin fjolårsseger på 10 km medan Emil Danielsson från Spårvägen som vann 4 km i fjol inte kommer till star på grund av sjukdom och skadeproblem.

Även årets bäste svenska löpare Andreas Almgren från Tureberg avstår från terräng-SM.

Andreas Almgren har i år noterat nya svenska rekord på 1 500 m, 3 000 m, 5 000 m och 10 000 m. Han kom på fjärde plats på 10 000 m i EM i början av sommaren, men avstod från att tävla i OS på grund av känning av en begynnande benskada.

Almgren har nu kommit igång med träningen men känner sig inte mogen för att börja tävla redan nu. Han siktar istället in sig på terräng-EM som avgörs i Spanien i månadsskiftet november/december.

Hemsidan för terräng-SM 

Text: ANDERS OLSSON