Banrekord i Hässelbyloppet av 16-åring

UEM-brons i somras. Nu seger på Hässelbyloppet för talangen Sebastian Lörstad

Blott 16-årige talangen Sebastian Lörstad från IFK Lidingö vann Hässelbyloppet, som är säsongens sista viktiga löpartävling i Stockholm.

Lörstad hade en klar ledning redan efter loppets lätta första halva. Han passerade 5 km på 14.25 och var då 14 sekunder före en grupp på sex löpare som jagade bakom honom. På den tyngre andra halvan av loppet ökade Lörstad sitt försprång. Han klockades för 29.09 som är nytt banrekord  på den 10 km långa banan.

Tiden är en förbättring av det tidigare banrekordet, som innehades av Mustafa Mohamed från Hälle, med 12 sekunder. Lörstad var nu hela 40 sekunder före loppets tvåa Oliver Löfqvist från Spårvägen.

–Jag satsade på att få en tid under 29 minuter, berättade Lörstad, som fick en klar lucka redan på startgärdet.

–När det inte var någon som hängde på var det bara att fortsätta även om det var tungt i det tuffa partiet mellan fem och sju kilometer,

Det blev en dranatisk avslutning av loppet när Mohammadreza Abootorabi från Spårvägen och fjolårsvinnaren Ebba Tulu Chala från Keep Up RC, som låg cirka 15 sekunder bakom Lörstad, sprang fel efter åtta kilopeter. Chala bröt då loppet medan Abootorabi fullföljde som mycket besviken sjätte man, drygt en minut efter vinnaren. Arrangörerna kompenserade Chala och Abootorabi genom att betala dem samma summa som loppets tvåa och trea fick i prispengar,

Även i damklassen blev deten klar seger. Johanna Bäcklund från Runacademy, som ledde med 22 sekunder vid 5 km, noterade 34.53. Hon var därmed 20 sekunder före tvåan Fanny Schulstad från KFUM Örebro.

Intressant att notera: Madeleine Larsson från IKHP Huskvarna, som är banansvarig för terräng-SM som avgörs i Jönköping om två veckor, kom nu på sjätte plats med 36.29.

Hässelbyloppet avgjordes i gott löparväder med drygt tio grader, mulet och vindstilla vilket uppskattades av deltagarna.

Flera av de 4 200 anmälda löparna - 500 fler än i fjol – noterade nya personliga rekord på en kontrollmätt 10 km-bana.

Första loppet 1915

Hässelbyloppet i sin nuvarande form arrangerades för första gången 1988, men tävlingen har anor som går tillbaka ända till 1915. Hässelby SK, som arrangerar loppet, bildades 1913 – året efter OS i Stockholm och bland de första större allmänna tävlingar som klubben anordnade var Hesselby Loppet, landsvägslöpning Hässelby-Spånga-Hässelby. Tävlingen avgjordes för första gången den 4 maj 1915. Distansen var 14 km.

Premiärsegrare 1915 blev Vitalis Karlsson från Tranebergs IF. Av de 22 löpare som startade kom bara 14 i mål

Detta blev upptakten till en mer än hundraårig tradition att arrangera löpartävlingar i Hässelby. Hesselby Loppet har levt vidare i olika former och under olika namn.