Dags för årets tuffaste backpass

Korta och branta, långa och lite flacka – eller böljande evighetslånga. Att springa backe är tufft för både kropp och psyke. Så här i Lidingöloppstider kan vi sympatikuta backar med dem som tar sig an backarna i det 3 mil långa loppet. De har bland annat respektingivande Abborrbacken och Karins backe framför sig. Nu är det din tur. Hej mjölksyra!

Backpass kan visserligen genomföras på ett rätt så behagligt sätt, men nu vill vi åt den tuffare varianten. Plocka fram din fighting spirit och knyt på dig skorna. Lidingöloppets 30 kilometer har en stigning på 522 meter – vilket är riktigt tufft. Så många höjdmeter kommer du säkert inte komma upp i ditt träningspass, men det behövs inte för att du ska få till en riktigt bra träning.

Förutom att backträning är grymt bra för din syreupptagningsförmåga är det ett rejält styrketräningspass låren, rumpan, vaderna och fötterna. När du springer i backe, tänk på din hållning, luta dig inte framåt utan lyft blicken och titta mot toppen av backen. Korta ner din stegfrekvens och jobba aktivt med din armpendling.

Backrunda med repris

Har du en slinga i närheten med många korta och branta backar? Bra, då kan du simulera Lidingöloppets km 15 till 19. Under dessa fem kilometer har loppet hela 11 uppförsbackar som kan störa rytmen i löpningen. Det kan var svårt att hitta en sådan femkilometare hemma, men det löser du genom att springa varje backe två eller tre gånger. Med andra ord – du springer uppför backen, joggar ner och springer upp igen. Upprepa en gång till, eller fortsätt till du kommer till nästa backe. Där upprepar du proceduren.

Istället för Abborrbacken

Här är drömmen om du har en riktigt lång backe några kilometer bort. Lidingöloppets Abborrbacken är drygt 500 meter lång och har en lutning på 8 %. Har du en flackare backe så är det bra om den är ytterligare lite längre.  Värm upp med några kilometers jogg – spring sedan 4 – 6 intervaller i backen. Troligtvis kommer mjölksyran säga sitt om tempot.

Brant backe på trötta ben

Hittar du en brant backe när du egentligen redan börjat med din nedjogg? Utmana pannbenet. Lidingöloppets sista rejäla utmaning är Karins backe som med sina 150 meter är överraskande tuff för många löpare. Med dryga två kilometer kvar och Abborrbacken avklarad är det lätt att tänka att ”nu ska jag väl ändå bara få springa på”. Så, har du en brant backe när du egentligen bara vill mysjogga hemåt – tänk på Lidingöloppets löpare som efter 28 kilometer ska ta sig an Karins backe. Kan de så kan du!

Lycka till