Enkla och goda zucchinirecept

Zucchinitider är lyckotider. Zucchinin är genial i sin allsidighet. Du kan använda den både rå och tillagad. Som huvudingrediens – men också som utfyllnad för att få in mer grönsaker i din rätt, eller minska kaloriinnehållet.

Odlar du zucchini i trädgården så har du känt lyckan när du ser dem växa för att sedan skörda dem. Zucchinin blir så påtaglig och rejäl på något sätt. Odlar du inte egen så är det oavsett det zucchinitider. Du hittar dem oftast till kanonpris i butikerna just nu.

Eftersom zucchinin är betydligt fastare och matigare än gurkan äts den ofta tillagad. Men en späd zucchini som du hyvlar fint på mandolinen blir supergod i vilken sallad som helst. Eller testa att hyvla, häll på en fin olivolja, parmesanost, pinjennötter och lite flingsalt. Mums som tillbehör.

Det vanligaste är ändå att vi tillagar zucchinin. Antingen använder du den som huvudingrediens, eller så river du den och blandar ner lite där du tycker – till exempel i en köttfärssås. Zucchinin är ju också perfekt att hyvla (med potatisskalare el osthyvel) eller svarva (till långa spagetti) och äta i stället för pasta. Vill du äta zucchinin som huvudingrediens så får du tips på några enkla rätter. Det snabbaste sättet att laga något gott med zucchini är helt klart zucchinisoppa.

Zucchinisoppa
Det är snabbmat i sitt esse. Gör lite som du vill – jag brukar ta 2 zucchini, en gul lök, två vitlöksklyftor som jag fräser lite snabbt och sedan kokar i 6 dl grönsaksbuljong. När zucchinin är mjuk mixar jag den tillsammans med crème fraiche eller grädde till lagom konsistens. Värm på och servera med riven parmesanost eller skalade räkor.

Zucchinilasagne
Skiva zucchinin relativt tunt på längden. Häll på salt och låt rinna av i cirka 30 minuter. Torka av vätskan med hushållspapper. Varva zucchini med en fast köttfärssås och riven ost (gör så många varv du vill men helst 3). När du lagt det översta lagret med zucchini så täcker du med crème fraiche eller ricotta. Strö över riven ost och ställ in i ugnen cirka 30 minuter, 200 grader.

Gratinerade zucchinihalvor

Dela två zucchini på längden i två. Lägg i ugnssäker form. Gröp ut lite (lite!) av ”fröna”. Lägg i gropen en röra av crème fraiche (34%), soltorkade tomater, vitlök, salt, svara oliver utan kärnor. Täck med parmesan/ost. Låt stå i ugn 225 grader ca 25 minuter – ju grövre zucchini desto längre tid i ugnen.

Gratinerad zucchini. Här med en sallad på röda linser, tomater, avokado och fetaost.

Ostkaka på zucchini
Jo, du läste rätt. Älskar du som jag ostkaka så måste du testa det här goda receptet.

  • 1 kg skalad zucchini (går även bra med pumpa)
  • 4 ägg
  • 1/2 -1 dl socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl mald mandel
  • 5 st rivna bittermandlar

Gör så här:
Koka zucchini mjuk i lite vatten och låt den rinna av. Mixa.
Blanda ägg, socker, vetemjöl, mald mandel och bittermandlarna.
Rör sedan ner zucchinin i smeten och häll upp i en smord form.
Grädda i 200 grader i 45 minuter.

 

Av Kristina Lager

 

 

 

 

Mer om Recept