Gott för både mage och klimatsamvete

Lättlagat och klimatsmart, hur bra låter inte det. Vi har lagat en enkel pastarätt ur Middagskompassen, den nya kokboken som hjälper oss att göra val som är bra både för oss och planeten. Vad sägs om Mac and chili cheese Bhutan style.

Det kan vara så att jag har fått en ny favoritkokbok. Middagskompassen, kokboken för dig, klimatet och planeten innehåller 75 läckra recept och fantastiskt snygga bilder. Att den dessutom är skriven av två favoritkockar, Zeina Mourtada och Paul Svensson tillsammans med Naturskyddsföreningen gör känslan bara ännu bättre. Duktiga matfotografen Lennart Weibull har tagit alla bilder.

Boken tar upp högintressanta frågor som Hur minskar vi matsvinnet?, Hur använder jag hela råvaran?, Och hur lagar jag mat på ett hållbart sätt?

Vi bjuder på ett riktigt snabblagat och gott vardagsrecept ur boken. En bra kolhydratladdning innan ett tuffare träningspass – som dessutom bör gillas av alla i familjen, även de små kräsna familjemedlemmar.

Mac and chili cheese Bhutan style (Ema datshi)

4 portioner

  • 8 dl snabbmakaroner
  • 1 röd paprika
  • 2-3 gröna chilifrukter
  • 1 rödlök
  • 1 tomat
  • 2 dl crème fraiche, gärna växtbaserad
  • 1 ½ tsk salt
  • 100 g riven ost

Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen, men korta koktiden en aning så att de har lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet, men spara 1 dl av kokvattnet. Häll ner makaronerna i en bunke och ringla över kokvattnet.

Strimla paprika, chili, rödlök och tomat. Rör ner i bunken tillsammans med crème fraiche och salt. Fördela blandningen jämnt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills ytan har fått en fin färg.

 

 

 

 

Mer om Recept