Smoothies maxade med näring

En härlig samling smoothies från boken Vego i Världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.

Till frukost, mellis, före träning, efter träning, nattamat. En smoothie passar alltid bra för dig som älskar att träna. Här bjuder vi på två härliga recept. En fräsch och fruktig med ett sting av chili – en grön och matig med massor av protein. Recepten kommer från boken Vego i Världsklass.

Blåbärs- och Chiasmoothie

Innehåller 36 g kolhydrater och 10 g protein.

Just nu är skogarna överfulla med blåbär – så vad passar bättre än en delikat blåbärssmoothie.  Att den dessutom har serverats till Sveriges bästa simmare som återhämtningsmål (tillsammans med smörgås) gör den bara ännu intressantare, eller hur.

  • 4 dl naturell yoghurt
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl blåbär (färska eller frysta)
  • 1 tsk finhackad ingefära
  • 1 banan
  • 1 finhackad chili
  • 1 msk flytande honung

Blanda yoghurt med chiafrön i en skål eller mixerbägare och låt stå i 5 minuter. Mixa sedan blandningen tillsammans med blåbär, ingefära, banan, chili och honung till en slät dryck. Häll upp i glas.

 

Grönkålssmoothie med vita bönor

Innehåller 25 g kolhydrater och 15 g protein

Den här smoothien innehåller silkestofu och vita bönor istället för yoghurt vilket gör den matigare, mer mättande full med bra protein. Gurkan, med all sin vätska hjälper till att späda ut smoothien – men vill du höja proteinhalten ytterligare kan du byta ut gurkan mot sojadryck.

  • 1 burk stora vita bönor
  • 10 g färsk ingefära
  • 350 g fryst grönkål
  • 380 g silkestofu
  • 2 dm gurka
  • 1 1/2 citron
  • 2 tsk flytande honung
  • En nypa salt

1. Spola av bönorna i kallt vatten och låt finna av.

2. Skala ingefäran och dela den i stora bitar.

3. Mixa alla ingredienser till en halvtjock smoothie i en kraftig blender eller matberedare. Tillsätt mer gurka om du vill ha en tunnare smoothie.

4. Smaka av och tillsätt mer salt, citron eller honung för att få till den smaken som just du gillar.

 

Av Kristina A Lager

 

 

Mer om Recept