Palak paneer med tofu och grönkål och matvetesallad

Älskar du också Palak paneer? Vi är många som alltid väljer denna milda men ändå smakrika rätt när vi äter på indisk restaurang. Alla indiska restauranger har sin egen speciella kryddblandning och variant av rätten. Här får du en ny version av Palak paneer där osten bytts ut mot tofu och spenaten mot grönkål. Vill du hellre ha spenat så tar du såklart det, men grönkålen gör rätten mycket mer mättande. Receptet kommer från boken Vego i världsklass.

Ingredienslistan hittar du längre ner. 

1.  PALAK PANEER Skala och finhacka löken och stek den i en gryta eller djup stekpanna med lite rapsolja tills den får färg utan att brännas. 

2. Skala och riv vitlök och ingefära. Rör ner det i grytan tillsammans med tomatpuré, garam masala, kardemumma, spiskummin, korianderpulver, gurkmeja, chilipulver och lite salt och peppar. 

2. Rör runt och se till att det inte torrsteker utan blir mer som en kryddpasta. Ha i mer olja eller lite vatten om det behövs. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är råa och kryddorna utvecklar rejält med smak. 

4. Skär den fasta tofun i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem i grytan. Rör om så att de blandas med kryddpastan. 

5. Skölj grönkålen och dra bladen från den grova bladnerven. Grovhacka kålen och rör ner i grytan. 

6. Tillsätt krossade tomater, 4 dl vatten, linser, grönsaksfond och soja. Låt koka utan lock på låg värme tills linserna blivit mjuka och börjar lösas upp, ca 30 minuter. 

7. Mixa silkestofun tillen mjuk kräm och rör ner den i grytan. Låt koka 5 minuter till. 

8. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer garam masala. Hacka koriandern och rör ner den om limesaften. Servera med matvetesallad.

 

9. MATVETESALLAD Koka matvetet enligt instruktionerna på paketet, men tillsätt grönsaksfond istället för salt i vattnet. 

10. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka purjon, paprikan och koriandern. Blanda ner alltsammans i det nykokta matvetet. Smaka av med limesaft, salt och peppar. 

11. Mixa silkestofun till en mjuk kräm och rör ner den i grytan. Låt koka 5 minuter till. 

12. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer garam masala. Hacka koriandern och rör ner den om limesaften. Servera med matvetesallad. 

4 portioner
Energi 500-700 kcal. Kolhydrater 74 g Protein 32 g

Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Rätten innehåller många kryddor som du såklart kommer få användning för – när du gör rätten om och om igen.

Palak paneer

2 stora gula lökar

3 vitlöksklyftor

20 g färsk ingefära

2 msk tomatpuré

1, 5 msk garam masala

2 tsk kardemumma

1 msk spiskummin

1 msk malen koriander

2 tsk gurkmeja

2 tsk chilipulver (beror lite på hur starkt du vill ha det)

400 g fast tofu

250 g färsk grönkål

1 burk krossade tomater

4 dl vatten 

2 dl torkade röda linser

1 msk grönsaksfond

1 msk japansk soja

200 g silkestofu

½ kruka koriander

½ lime, saften

Salt och svartpeppar

Rapsolja till stekning

 

Matvetesallad

3 dl matvete

1 msk grönsaksfond

1 vitlöksklyfta 1 dm purjolök

1 spetspaprika

½ kruka koriander

½ lime, saften

Salt och svartpeppar

 

Källa: Vego i världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och AnnaRichert, Norsteds.

Mer om Recept