Godaste frukostfrallorna med ärtpesto to die for

Kalljästa rågfrallor. Superenkla. Supergoda.

Tänk att det kan vara så enkelt att fixa nybakta frallor till frukost (och då pratar jag inte om att kuta till närmsta bageri). De här kalljästa rågfrallorna rör du ihop degen till på kvällen. Sen tar det runt 15 minuter på morgonen innan du kan njuta av dina varma, nybakta frallor.

Att äta ärtpesto till frulle kanske är lite okenventionellt. Speciellt för mig som aldrig tar annat än ost på mackan. Men den här ärtiga peston (som inte innehåller vitlök) kan jag sleva i mig med sked … Du gör självklart som du vill. Dessutom funkar ju frallorna finfint som mellis innan ett träningspass.

Receptet kommer från Tareq Taylors och Sara Asks utmärkta kokbok Det goda livet. Jag har gjort frallorna flera gånger. Och i kväll är det dags igen att på några minuter röra ihop degen – för vem vill inte ha varma, hembakta frallor till frukost en lördagmorgon?

12 små frallor

¼ paket jäst

3 dl kallt vatten

1 ½ dl grovt rågmjöl (80g)

3 ½ dl vetemjöl (210g)

1 tsk salt

Ca 1 dl frön som vallmo-, solros-, pumpa- eller sesamfrön

 

På kvällen:

  • Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
  • Tillsätt mjölsorterna och saltet och för till en jämn och kladdig det.
  • Täck med kökshandduk och låt jäsa i kylen över natten – eller i cirka 10 timmar.

På morgonen:

  • Värm ugnen till 250 grader. Varmluft. Låt en tom plåt stå i ugnen.
  • Klicka ut degen med hjälp av två skedar på ett bakplåtspapper till cirka 12 frallor. Strö frön över.
  • Ta ut den heta plåten och dra försiktigt över bakplåtspappret med frallorna till plåten. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna något på galler.

 

Ärtpesto (alldeles galet god)

Mixa cirka 250 g tinade gröna ärtor, 1 ½ dl rostade solroskärnor, 50 riven lagrad ost (jag tog Västerbotten). Rivet skal av ½ citron och 1 dl olivolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om den känns för tjock.

 

Av Kristina A Lager

Mer om Recept