Testa scrambled oats - vinterns bästa frukost

Gott, nyttigt och fullt av energi och näring. Här har du den perfekta frukosten eller melliset innan ett en lång dag på jobbet eller ett tufft träningspass. Och toppingen – den kan du självklart variera i oändlighet.

Ett tag var bananpannkakan i var mans stekpanna, och visst är det gott, jag gör den fortfarande när andan faller på. Men efter att ha fått tips om scrambled oats så har det blivit en riktig favorit. Scrambled oats, eller scrambled gröt om du hellre vill är en stekt röra av mosad banan, ägg, havregryn och någon form av mjölkdryck. Jag brukar dessutom röra ner lite linfrön eller chiafrön. Bananen ger en naturlig sötma, ägget tillför protein och både frön och havregryn tillför fiber och lite protein.

Ingredienser 1 port

  • 1 banan
  • 1 dl havregryn (jag tog fiberhavregryn)
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölkdryck (jag tog ärtdryck)
  • 1 msk linfrön eller chiafrån
  • Om du vill kan du smaksätta med vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Mosa bananen och blanda alla ingredienser. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller kokosolja om du gillar det. Häll i smeten och låt den ligga ett ta innan du börjar röra. Röran blir godast om det blir en liten stekyta. Fortstätt att röra och steka tills den är lagom (det avgör du själv efter tycka och smak).

Tips! Vill du har mer protein i din scrambled oats så kan du tillföra en halv skopa proteinpulver av någon smak du gillar.

Förslag till topping:

  • Hallon, vaniljkvarg och mandelsmör.
  • Stekt äpple, grekisk yoghurt och kanel.
  • Blåbär med kardemumma och jordnötssmör
  • Ringlad tahini (ger en god lite nötig smak)

Av Kristina Lager

 

 

 

 

Mer om Kost