Maratoncoachens recept: "Godaste tillbehöret till maten"

Att alltid välja samma råvaror som lagas likadant gör matlagningen smidig, men lite tråkig i längden. I Sanna Heds kylskåp finns det alltid broccoli och här delar hon ett tips som gör den gröna näringsrika kålväxten både matigare och godare än den vanliga kokta varianten.

Broccolin har hängt med länge hemma hos mig och då oftast som lätt kokt i salt vatten i sallader eller till en maträtt. Ett gott – men halvtrist sätt att äta den på.

På senare tid har jag istället börjat att råsteka broccolin- Det är kanske inte  jätterevolutionerande för alla men för mig och mina barn har det här blivit succé! Från att behöva truga och tvinga på ett antal bitar till var och en så är det numera en huggsexa om sista biten. Broccoli är en råvara med bra näringsinnehåll, bland annat C-vitamin och antioxidanter.

Råstekt broccoli
Ingredienser:
Olivolja
Vitlök
Chili
Salt

Gör så här:
1. Dela broccolin i fina bitar, skär även med stammen i små skivor.
2. Hacka vitlök och chili.
3. Hetta upp oljan i en stek- eller wokpanna
4. Bryn lök och chili lite lätt.
5. Lägg i broccolin och stek till fin färg och konsistens.

Det här tillagningssättet gör broccolin betydligt mer matig än den kokta varianten. Den är jättegod att äta nystekt men passar också jättebra avsvalnad dagen efter. Mums!

Coach Sanna

 

Näringsvärde för 100 gram broccoli
29 Kcal
Vatten 89,1 g
Fett 0,3 g
Kolhydrat 3,1 g
Protein 3,5 g
C-vitamin 83 mg
Kostfiber 3,1 g
Järn 0,66 mg

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed