LÖPARENS 21 BÄSTA JULKLAPPAR

Det där med att ett par skor är det enda en löpare behöver – det vet vi sen länge att det inte stämmer. Vi har pratat med löpare av alla de slag och det här är deras hetaste önskningar i jul. Och vet du vad – här hittar du inte ett enda par skor …

Paket för under 350 kr

TSM Indoor Running by ASICS

Till löparen som bor i Stockholm är löpargruppen TSM Runnings inomhusträning i Sätrahallen en fantastiks julklapp. Sju torsdagar med start i februari för 275 kronor. Läs mer här.

Broddar 

Det kan vara svårt att hitta dubbade skor som passar just dina fötter. Med BestGrip kan du enkelt sätta fast dubbar på dina egna favoritskor. Läs mer här.

Flipbelt

Smidigt och snyggt midjebälte som rymmer telefon, nycklar och vattenflaska. Finns i mängder av färger och varianter. Läs mer här.

Kompressionsstrumpor

Det här är ju verkligen en förbrukningsvara för löpare som gillar kompression. Strumporna öka blodcirkulationen, stabiliserar vadmuskeln och sägs också påskynda återhämtningen. Kompressionsstrumpor finns i varierande prisklass i de flesta sportbutiker. 

Gaiters

Snö i skorna är garanterat oskönt. Med damasker, eller gaiters som det också heter slipper du snö och grus i skorna. Vi gillar dessa från Icebug.

Reflexvästar

Kanske en av de bästa julklapparna – en riktig livförsäkring. Reflexvästar finns av många olika slag, från denna enkla och smidiga till mer dressade varianter. Vi har sett västar från cirka 170 kronor och uppåt.

Startplats till ett lopp

Det finns faktiskt ett antal lopp som går på under 350 kronor – framför allt om du köper startplatsen redan nu då många lopp har så kallade prisstegar. Några grymma tips: Vårruset 2,5 eller 5 km går på 20 orter runt om i landet. Men även loppen som ingår i STHLM Challenge som STHLM Trail RunSTHLM 10STHLM Urban Trail och STHLM X går alla på under 350 kronor. 

Handvärmare

Ibland tar det lite tid att få upp värmen i händerna under en vintrig löptur. Då är det perfekt med ett par handvärmare. Det finns schyssta engångsvärmare som håller värmen i upp till 8 timmar från till exempel Therm-ic. Det finns också varianter som går att använda om och om igen som Reusable Hand Warmers från Lifesystems. Du hittar dem till exempel hos Outnorth.

Löparböcker

Det finns mängder av inspirerande böcker om löpning för både nybörjare och riktiga löparrävar. Här är några: Maratonkoden av Fredrik Tedborn, Uthållighet av Alex Hutchinson, Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami, Heja heja av Martina Haag. Till den som gärna vill få med barnen i rörelse är boken Rörelserik av Terese Alvén en mycket fin julklapp.

Paket för under 1000 kronor

Reflexkläder. Fler och fler tillverkare av löparkläder har nu kollektioner med reflexkläder. ASICS Lite-show har allt från byxor till mössor med reflexer. Men i princip alla märken från budget till dyrt har mycket reflexdetaljer på sina höst-/vinterkollektioner.

Presentkort på massage
Hur lyxigt är det inte att kunna unna sig en stunds massage. Det finns många varianter på massage och för en inbiten löpare kan idrottsmassage vara bra (även om det kan vara lite smärtsamt. Annars är djup muskelmassage något som ingen löpare tackar nej till.

Underkläder i varm och skön merinoull. Här måste man ändå vara lite kräsen – det är inte skönt när underkläderna kliar. Icebreaker har garanterat klifria underbyxor, kalsonger och sporttopar i merinoull som både värmer och sitter skönt. 

Trådlösa hörlurar

Perfekta julklappen till en musikälskande löpare. Eller för den delen till löparen som gillar poddar eller ljudbok i spåret. Och så skönt att slippa sladdar. Det finns bra lurar som ligger under tusenlappen – till exempel Urbanista och Jaybird

Startplats till ASICS Stockholm Marathon

Att springa en mara är ju faktiskt något av det coolaste du kan göra i löparväg. Ge bort en startplats till ett av världens vackraste maratonlopp. Priset just nu är 995 kronor. Mer info hittar du här.

Paket för över 1000 kronor

Löparryggsäck med vätskesystem

För löpare som gillar att springa långt är det perfekt att bära med sig vätskan på ryggen. Det finns även plats lite annat smått som kan behövas på turen. Löparryggsäckar finns i många olika modeller och prisklasser. En av de mest omtyckta som brukar få bäst i test är Salomon S-Lab Advanced Skin3 12.

Solglasögon

Det finns så många olika varianter av solglasögon för löpare. Passformen är a och o. Och coolhetsfaktorn är ju inte heller att förringa. Och det finns såklart bra varianter för under tusenlappen. Men just nu är vi väldigt förtjusta i The Nagata Speed Blade från District Vision

Löparklocka

En utmärkt julklapp både till nybörjaren och den erfarna löparen. Utbudet är väldigt stort och du hittar allt från ganska enkla till riktigt avancerade modeller. Omtyckta klockor har till exempel GarminFitbitPolarSuunto

Massagepistol

Wow. Det här är verkligen en av årets julklappar. Perfekt för att lösgöra spänningar i stumma muskler. Ljuvligt och lite smärtsamt för trötta löparben och spända kontorsaxlar. Finns från flertalet tillverkare. Vi har testat Flowgun från Flowlife

Löpband

Kanske inget för dig som bor i lägenhet om du inte har väldigt tåliga grannar. Men ett löpband för dig som inte gillar regn och rusk – eller vill kunna träna och inte lämna barnen hemma är så klart vääääldigt lyxigt. Men smakar det så kostar det. Billigare än 5000 är svåra att hitta och vill du ha ett riktigt bra löpband får du räkna med minst 15 000 kronor. 

Löparresor

Att åka på träningsresa är både roligt och utvecklande. Det finns resor för alla smaker. Ge bort en helg eller en hel vecka. Välj ett resmål i Sverige eller till betydligt varmare breddgrader. Det här är en garanterat uppskattad julklapp. Springtime Travel är en av Sveriges största arrangörer av löparresor.  

Kurs i löpteknik

Tänk att få experthjälp för att finslipa sin löpteknik. Det finns väldigt många duktiga löpcoacher och löpteknikspecialister. En av dem det pratas om just nu är Fredrik Zillén. Men de flesta löpargrupper som finns runt om i Sverige kan också hjälpa till med tekniktips.

 

Skribent: Kristina A Lager