Lidingöloppet del för del (1 av 3)

Hur lägger man upp taktiken för Lidingöloppet? Tremilen på Lidingö är en klassiker med en bana som har olika karaktärer.
– Jag brukar dela upp loppet i tre delar, säger Magnus Bergman, coach för Lidingöloppets träningsprogram på Marathon.se.

i videon ovan berättar Magnus om starten och sträckan från 30-kilometersskylten på Koltorpsgärde till 15 km kvar vid Fågelöudde.
Den första av de tre delar som Magnus Bergman delar upp loppet i. Efter otaliga träningsmil på banan och sex lopp i toppklass, med en bästa tid på 1.37 förstår vi att det här är en löpare som kan varenda backe, varje knix och svårigheterna som gör Lidingöloppets 30 km till en klassiker.

Andra löpare kanske delar in loppet mil för mil. Magnus tycker att tre delar är bra men delar så här:
1) Starten 30 km till 15 km kvar vid Fågelöudde.
2) 15 km från Fågelöudde till 10 km vid Grönsta.
3) Sista milen från Grönstabacken till målet på Grönsta gärde.

- Hårdraget så börjar Lidingöloppet vid 15 km, kommenterar Magnus sin första del av Lidingöloppsbanan. Det gäller att inte rusa i början, komma in i rytmen och sedan på de lättare partierna att kunna flyta ut.
Men även första 15 kilometerna har en del svårigheter. Starten på Koltorpsgärde och löpning över ängarna ner mot en ganska smal väg är en del. En annan är den branta nedförsbacken efter drygt fem kilometer.
- Sedan tycker jag att backen efter andra vätskan vid Hustegaholm är både lång och dryg, men efter det kommer belöningen. Kilometerna mellan 18 och 15 kilometer kvar är min favoritdel med skön slingrande terrängstig.
Väl framme vid Fågelöudde skiftar banan karaktär. Mer om det i del 2 av Lidingöloppsbanan med Magnus Bergman.