Så kommer du igång med löpningen när du varit sjuk

För alla som drabbats av förkylning och feber, eller kanske en envis influensa, är frågan när man vågar börja träna löpning igen.
– En generell regel är att man ska vänta tre dagar efter det att man har haft feber eller ont i halsen, säger hälsopedagogen Ida Klockervold.
Håll också koll på pulsen eller gör som skidlandslaget och rensa bort förkylningen med en rejäl kallsup! För nu ska vi klara förkylningstiderna!

Ta en extra vilodag om kroppen inte känns helt ok även om det står något annat på träningsschemat. Annars riskerar man att få tillbaka infektionen och det kan ta ytterligare någon vecka innan man kan göra ett försök att träna.

– Det är alltid svårt att exakt säga när man kan börja träna igen efter det att man varit sjuk, säger Ida Klockervold, hälsopedagog på Sport Support Center. Mitt råd är att man följer tredagarsregeln och sedan börjar den första veckan med lågintensiv träning. Inga hårda pass alltså. Men hur mycket man kan ta i är något som man måste känna efter själv.
Efter en tuff förkylning eller influensa kan ta det ta veckor för kroppen att återhämta sig. Känner man sig trött och hängig fastän andra symptom har släppt är det smart att hoppa över träningspasset och vila.
– Ett annat bra sätt är att hålla koll på vilopulsen, tipsar Ida Klockervold. Har man högre vilopuls än normalt är man antagligen inte fullt återställd. Är man van vid och använder pulsmätare är en högre puls än normalt en varningsklocka.

Med säsongsmål som hägrar och träningsprogram som stressar kan det vara svårt att vara smart och lyssna på kroppen och ta den där nödvändiga vila..
– Det är en envis virusinfluensa i år och vilar man inte ut ordentligt är det lätt att den kommer tillbaka. Ta en extra vilodag om kroppen inte känns helt ok även om det står något annat på träningsschemat. Annars riskerar man att få tillbaka infektionen och det kan ta ytterligare någon vecka innan man kan göra ett försök att träna.

Om man följer ett träningsprogram så finns det några tips:

  • Försök inte att träna ikapp och ta igen de träningspass som du "missat".
  • Börja med lågintensiv träning även om det står något annat på programmet.
  • Ha som mål att komma in i det ordinarie programmet efter en eller några veckor.
  • Hoppa över kvalitetspass och långpass om du inte känner dig 100 procent återställd.
     

Innan du blir förkyld

När ska man hoppa över träningen och när är man förkyld? En svår skala att värdera men ständiga frågor för sjukvården och hälsoexperter:
– Feber eller halsont innebär alltid träningsförbud, säger Ida Klockervold. Men det är individuellt hur man känner sin kropp och var man drar gränsen. En del kan känna på sig att något är på gång och anpassa eller hoppa över träningen.
Hälsopreparat och undergörande förkylningsmediciner håller inte alltid vad de lovar - även om de kan kosta en rejäl slant.

Skölj bort förkylningen med en kallsup

En huskur som använts av åkarna i svenska skidlandslaget är att skölja näsan med saltvatten när förkylningen är på gång.
Blanda en tesked salt med en halv liter kroppstempererat vatten. Luta dig över handfatet. Häll sakta vattnet i ena näsborren med hjälp av en kanna. Efter någon minut är det dags att snyta sig ordentligt.
– Att göra rent näsan med saltvatten är bra om man har problem med till exempel slem eller skorvbildningar, säger Lennart Malmström, överläkare på öron-, näs-, halskliniken på Karolinska sjukhuset i Solna i en artikel i Aftonbladet .
– Men det är viktigt att inte svälja vattnet. Eftersom det är salt i kan man må illa.

Mer om När det är förkylt