Sluta spåra mig! Kampanj mot appar
Det är inte ok! - Sluta spåra mig!
Sveriges Konsumenter har dragit igång en kampanj mot träningsappars oskäliga avtal. Hälso- och träningsappar samlar orimligt mycket data om användaren tycker intresseorganisationen. I skottgluggen står bland annat populära appar som Runkeeper och Endomondo.
Integriteten på nätet är en viktig fråga för Sveriges Konsumenter.
– Sakta förskjuts positionerna och villkoren så att vi konsumenter har mindre och mindre kontroll. Här gäller det inte bara vad du heter och var du bor – utan även hur du mår. Storebror ser dig – och kan sälja dina uppgifter vidare till i stort sett vem som helst, från tillverkare av kosttillskott till försäkringsbolag, menar Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
– Det är orimligt inte kunna veta var viktiga data om ens person och kropp tar vägen. Idag är många avtalsvillkor både långa och obegripliga. Alla ska kunna förstå företagens avtalsvillkor. Skyddet av privat information måste gå att lita på så att den inte missbrukas, säger Jan Bertoft.
Det är en undersökning gjord av den norska konsumentorganistionen Forbrukerrådet som fått Sveriges konsumenter att tända till. Krtiken är att hälso- och träningsappar hotar konsumentens integritet genom bristfälligt teknik och avtalsvillkor som medger delning av användarnas uppgifter. Dessutom raderas inte personliga data trots att kontot avslutats. I granskningen ingick tränings- och hälsoapparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och MyFitnessPal.
Samtliga appar visar på stora brister i hur man hanterar användarnas data. Kaloriräknaren MyFitnessPal utmärker sig särskilt negativt. Det handlar om långa och obegripliga användarvillkor, som dessutom kan ändras när som helst utan att användaren meddelas.
Myfitnesspal förbehåller sig rätten att använda konsumenternas namn och profilbilder till vad de vill – under en evig tid.
Undersökningen visar även att Runkeeper och MyFitnessPal spårar användarna även när appen är avstängd. Endomondo kommunicerar dessutom smartphoneanvändarens position även när appen inte används.
–Det är inte acceptabelt att Runkeeper och Endomondo kommunicerar var konsumenterna befinner sig när de inte tränar. Att spåra konsumenterna dygnet runt kan endast rättfärdigas om detta är centralt för att appens användningsområde och konsumenten är fullt medveten om att det sker, fortsätter Jan Bertoft..
– Hälsoapparna är ofta utmärkta hjälpmedel för den som vill hålla sig i trim, äta rätt eller gå ner i vikt. Myntets baksida är att de är en kvalificerad intergritetsfälla. Apparna blir som en journal på ett sjukhus. Fast mycket mer detaljerad. Och spridd vind för våg utan att du har en aning om det.
– De flesta skulle nog vara rätt försiktiga med att dela med sig av sitt personuppgifter i kombination med kost- och motionsvanor till vem som helst ute på stan. Ändå är det precis vad som sker, genom appar som vi laddar ner högst frivilligt. Fällan ligger i de avtal som vi godkänner med ett enkelt knapptryck, men som kan vara över 9000 ord långa och innebära rent absurda rättigheter. För appföretagen. Vet du inte det så är du inte ensam. Ingen orkar eller klarar nämligen att läsa de långa, krångliga, ofta engelska texterna.
Standardapp i iPhone
Sveriges konsumenter pekar ut några appar, men många fler har samma brister.
I operativsytemet iOS8 och senare ingår appen Hälsa som standard. Appen kan stängas av men använder annars den inbyggda stegräknaren som registerar hur mycket du rör dig med telefonen.
Appen Hälsa kan dessutom samla in data från din iPhone, iPod touch och Apple Watch samt från andra Bluetooth-enheter som är anslutna till appar från tredje part.
Sveriges Konsumenter har nu dragit igång en kampanj där man samlar stöd som man vill använda i arbetet med att få appar att respektera grundläggande konsumenträttigheter. Se länk nedan.